Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

zorg & welzijn

Zit jouw passie in het werken met mensen? Of je nu kiest voor de kinderopvang, jeugdzorg, onderwijs, verpleging of maatschappelijke zorg, op jou kunnen ze rekenen. Sterker nog, dankzij jouw inzet komen zij een stap verder in het leven.

Zorg & Welzijn

Met een mbo-opleiding binnen Zorg & Welzijn bij Astrum College in Velp kan jij straks aan de slag met jouw passie. Astrum College biedt mbo-opleidingen zorg en welzijn aan op niveau 2, 3 en 4.  

Welke opleiding heb je nodig voor mbo zorg & welzijn?

Om aan de slag te gaan binnen zorg & welzijn kan je kiezen uit de onderstaande opleidingen binnen mbo zorg & welzijn.

Verpleging & verzorging

Je helpt graag mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Dit doe je bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, verpleeghuis of in de thuiszorg. Met deze mbo-opleidingen kun je ook aan de slag in de kraamzorg, geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Verleen je liever medische hulp? Dan is werken in een ziekenhuis echt iets voor jou. Lees hieronder welke mbo-opleidingen binnen verpleging & verzorging bij jou past.

  • Helpende zorg & welzijn | Tijdens deze opleiding leer jij hoe je ondersteuning biedt bij huishoudelijk, facilitaire of sociale activiteiten. Soms betekent dat bijvoorbeeld cliënten helpen bij de persoonlijke verzorging, maar ook hoe je cliënten het beste kunt begeleiden.  
  • Verzorgende IG |Een verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) biedt zorg en ondersteuning aan mensen met allerlei verschillende achtergronden. Van pasgeborenen tot ouderen, langdurig zieken en mensen met een handicap.
  • Verpleegkundige |Als verpleegkundige werk je in grote mate zelfstandig. Je voert het behandel- en zorgplan vakkundig en volgens de beroepscode uit. De opleiding verpleegkunde is beroepsgericht, dit betekent dat de lessen worden vormgegeven vanuit het beroepsveld.

Welzijn

Ben jij sociaal, assertief, betrouwbaar en help je graag anderen? Bij welzijn bied jij hulp aan mensen in onze samenleving die extra steun hard kunnen gebruiken. Je kunt werken met mensen met een beperking, maar ook met kinderen en jongeren.

Welzijn (onderwijsassistent & pedagogisch medewerker)

  • Pedagogisch medewerker kinderopvang | In drie jaar stomen we je klaar om aan de slag te gaan met kinderen tot 12 jaar. Je leert hen een fijne en veilige plek te bieden. Hiervoor ontwikkel je activiteiten, waarbij je de kinderen begeleidt. Je leert te communiceren met de kinderen én hun ouders, zodat beide zich bij jou op hun gemak voelen.
  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang | In drie jaar stomen we je klaar om aan de slag te gaan met de leeftijdscategorie van jouw keuze, baby’s, peuters, kinderen en/of jongeren. Je leert een coördinerende rol aan te nemen en je collega’s aan te sturen. Ook oefen je met het onderhouden van contact met andere instellingen, zoals scholen en zorgverleners.
  • Onderwijsassistent | Tijdens deze opleiding leer je leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun schoolwerk. Je bedenkt activiteiten en opdrachten die hen ondersteunen bij het leren. Je leert efficiënt te plannen en rapporteren en volgt allerlei theorievakken en workshops.

Welzijn (maatschappelijke zorg)

  • Begeleider maatschappelijke zorg | Je leert hoe je groepen en individuen kunt begeleiden in wonen, werken en vrije tijd. Je krijgt te maken met mensen met psychische problemen, gedragsproblemen of problemen op sociaal gebied.  
  • Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg | Tijdens je opleiding leer je ondersteuning, begeleiding en zorg bieden aan cliënten van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke en/of meervoudige beperking. Sommigen van hen hebben psychische- of gedragsproblemen.

Hoe lang duurt een opleiding zorg en welzijn?

De mbo-opleiding zorg en welzijn niveau 2 duurt twee jaar. De mbo-opleidingen binnen zorg en welzijn niveau 3 duren ongeveer drie jaar. En de opleiding zorg en welzijn niveau 4 duurt vier jaar. Bij sommige opleidingen is het mogelijk om de opleidingsduur te verkoren. Kijk voor meer informatie hierover op de opleidingspagina van deze opleiding.  

Doorstromen?

Na deze opleiding tot helpende ben jij helemaal klaar voor een toekomst in zorg en welzijn. In een verzorgingshuis, verpleeghuis, de thuiszorg, een woonzorgcentrum, de kinderopvang of een woonvorm voor begeleid wonen. Waar je ook gaat werken, jij hebt zicht op een baan waar je veel voldoening uithaalt! Ook is het mogelijk om door te stromen naar een ander niveau. Kijk voor de mogelijkheden per opleiding op de opleidingspagina. Klik hier om naar het totale overzicht mbo-opleidingen zorg & welzijn te gaan.