Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

mbo-onderwijs

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op de middelbare school en leidt studenten op tot goed gekwalificeerde beroepsbeoefenaars.

wanneer kan ik naar het mbo?

Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo. Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen.

TOELATINGSEISEN

Voor de verschillende niveaus worden toelatingseisen gehanteerd. Welke eisen gesteld worden, lees je hier.  

WERKEN EN LEREN

Mbo-studenten combineren school met stages in de praktijk. Dit gebeurt via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij de BOL zit de student het grootste deel van de opleiding op school. Bij een BBL-opleiding werkt een leerling in een bedrijf en volgt 1 of 2 dagen per week school.

niveaus

Het mbo-onderwijs kent vier niveaus, waarbij voor elk niveau andere toelatingseisen gelden. We onderscheiden de volgende niveaus:

Niveau 1: entree-opleiding – duur 1 jaar
Niveau 2: basisberoepsopleiding – duur 1 tot 2 jaar
Niveau 3: vakopleiding – duur 3 jaar
Niveau 4: middenkader- of specialistenopleiding – duur 3 tot 4 jaar