Jij bent betrokken, sociaal, creatief en durft initiatief te nemen. Je kunt goed omgaan met onverwachte en lastige situaties en weet jouw grenzen aan te geven.
Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Klik dan op de button aan de rechterkant van deze opleidingen met 'Aanmelden BOL' of 'Aanmelden BBL'. Wil je starten met een BBL-opleiding? Kies dan het juiste startmoment.
Iets voor jou als je:
- Een passie hebt voor het ondersteunen en begeleiden van mensen die hulp nodig hebben
- Het leuk vindt om anderen te helpen bij het verbeteren van hun kwaliteit van leven
- Beschikt over goede communicatievaardigheden
- Bereid bent om te werken in een team en met andere zorgprofessionals
DE OPLEIDING BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG
Je leert hoe je groepen en individuen kunt begeleiden in wonen, werken en vrije tijd. Een belangrijk onderdeel is leren communiceren met mensen die weerstand bieden. Je krijgt les in sociaal-agogische vaardigheden (veranderingsprocessen bij mensen), ontwikkelingspsychologie, methodisch begeleiden van cliënten en persoonlijke verzorging. Je leert vraaggericht te werken. En daarbij efficiënt, milieubewust en ergonomisch verantwoord je taken uit te voeren. Om dit alles goed te leren is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen. Je brengt een groot deel van de opleiding in de praktijk door.
JOUW CARRIÈRE
Jij gaat mensen ondersteunen van alle leeftijden met bijvoorbeeld psychische problemen, gedragsproblemen of problemen op sociaal gebied. Je begeleidt hen bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk aan een opvangcentrum voor daklozen of een asielzoekerscentrum. Ook kun je aan de slag bij instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in de gehandicaptenzorg.
Kies jij voor bol of bbl?
BBL
De opleiding begeleider maatschappelijke zorg wordt aangeboden in een BOL- en BBL-variant. BBL staat voor ‘beroepsbegeleidende leerweg’. Dat betekent dat de opleiding voor een groot deel is gericht op het opdoen van praktijkervaring. Tijdens de opleiding voer je zowel zelfstandig als in groepjes opdrachten uit.
Daarnaast werk je het grootste deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één of twee dagen naar school en staat de rest van de tijd op de werkvloer. Zo breng je je kennis meteen in praktijk. Belangrijk: je moet zelf zorgen voor een betaalde stageplaats!
Deze opleiding is een verkorte tweejarige opleiding, speciaal gericht op volwassenen. Deze opleiding kan gecombineerd worden met de opleiding verzorgende IG (niveau 3) in overleg met de werkgever.
FACT & FIGURES
Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.
LEERMIDDELEN
Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.