PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG
Wil jij dit schooljaar (2023-2024) nog starten met deze BBL-opleiding? Meld je dan hier aan.
Wil je je aanmelden voor volgend schooljaar? Klik dan op aan de rechterkant van deze pagina op de knop 'aanmelden'.
iets voor jou als je:
- Een passie hebt voor het ondersteunen en begeleiden van mensen die hulp nodig hebben
- Het leuk vindt om anderen te helpen bij het verbeteren van hun kwaliteit van leven en hun zelfstandigheid
- Goed kan communiceren
- Wil bijdragen aan het welzijn van anderen
Wist je dat je de BBL-opleiding kan volgen in een verkort traject van anderhalf jaar?
Lees hieronder verder voor meer informatie of bekijk de facts & figures onderaan deze pagina.
DE OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG
Tijdens je opleiding leer je (tijdelijk of permanent) ondersteuning, begeleiding en zorg bieden aan cliënten van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke en/of meervoudige beperking. Sommigen van hen hebben psychische- of gedragsproblemen. Je leert problemen (her)kennen en hoe je samen met de cliënt of zijn familie een persoonlijk plan coördineert en regisseert. Je krijgt les in sociaal-agogische vaardigheden (veranderingsprocessen bij mensen) en ontwikkelingspsychologie. Ook methodisch begeleiden van cliënten komt aan bod, evenals het vak persoonlijke verzorging.
Ook krijg je les in communiceren en is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Je leert vraaggericht te werken. En daarbij efficiënt, milieubewust en ergonomisch verantwoord je taken uit te voeren. Je ontwikkelt de kennis, vaardigheden en juiste beroepshouding die nodig zijn om in een coördinerende rol je functie deskundig uit te voeren, o.a. door oplossingsgericht te leren werken. Daarbij is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen.
JOUW CARRIÈRE
Met dit diploma kun je aan de slag als persoonlijk begeleider, groepsleider of als coördinerend begeleider. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder meer de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Welzijnsinstellingen, justitiële instellingen en asielzoekerscentra.
Werkzaamheden
Je begeleidt cliënten van alle leeftijden met één of meerdere beperkingen, die soms complex van aard zijn. De beperking kan verstandelijk, lichamelijk, zintuigelijk of een combinatie daarvan zijn. Cliënten kunnen naast hun (verstandelijke) beperking ook gedragsproblemen hebben. Jij biedt ondersteunende, activerende zorg en begeleiding en je voert coördinerende taken uit. Hierbij stuur je ook collega's aan.
Je schrijft het ondersteuningsplan en voert gesprekken met collega's en/of deskundigen. Daarin staat beschreven welke activiteiten de cliënt moet uitvoeren om zijn doelen te bereiken. Je streeft ernaar om de cliënten zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in hun eigen omgeving en als lid van de samenleving.
Kies jij voor bol of bbl?
BBL
De opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg wordt aangeboden in een BOL- en BBL-variant. BBL staat voor ‘beroepsbegeleidende leerweg’. Dat betekent dat de opleiding voor een groot deel is gericht op het opdoen van praktijkervaring. Tijdens de opleiding voer je zowel zelfstandig als in groepjes opdrachten uit.
Daarnaast werk je het grootste deel van de week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat één of twee dagen naar school en staat de rest van de tijd op de werkvloer. Zo breng je je kennis meteen in praktijk. Belangrijk: je moet zelf zorgen voor een betaalde stageplaats!
Deze opleiding is een maatwerk-opleiding en is geschikt voor volwassenen met een diploma verzorgende (niveau 3), begeleider maatschappelijke zorg (niveau 3) of vergelijkbare achtergrond. De opleiding heeft een duur van anderhalf jaar.
LEERMIDDELEN
Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.
FACT & FIGURES
Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.