Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG

Wil jij dit schooljaar (2023-2024) nog starten met deze BBL-opleiding? Meld je dan hier aan.
Wil je je aanmelden voor volgend schooljaar? Klik dan op aan de rechterkant van deze pagina op de knop 'aanmelden'.

iets voor jou als je:

  • Een passie hebt voor het ondersteunen en begeleiden van mensen die hulp nodig hebben
  • Het leuk vindt om anderen te helpen bij het verbeteren van hun kwaliteit van leven en hun zelfstandigheid
  • Goed kan communiceren
  • Wil bijdragen aan het welzijn van anderen

DE OPLEIDING PERSOONLIJK BEGELEIDER MAATSCHAPPELIJKE ZORG 

Tijdens je opleiding leer je (tijdelijk of permanent) ondersteuning, begeleiding en zorg bieden aan cliënten van alle leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke en/of meervoudige beperking. Sommigen van hen hebben psychische- of gedragsproblemen. Je leert problemen (her)kennen en hoe je samen met de cliënt of zijn familie een persoonlijk plan coördineert en regisseert. Je krijgt les in sociaal-agogische vaardigheden (veranderingsprocessen bij mensen) en ontwikkelingspsychologie. Ook methodisch begeleiden van cliënten komt aan bod, evenals het vak persoonlijke verzorging. 

Ook krijg je les in communiceren en is er aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Je leert vraaggericht te werken. En daarbij efficiënt, milieubewust en ergonomisch verantwoord je taken uit te voeren. Je ontwikkelt de kennis, vaardigheden en juiste beroepshouding die nodig zijn om in een coördinerende rol je functie deskundig uit te voeren, o.a. door oplossingsgericht te leren werken. Daarbij is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen.  

JOUW CARRIÈRE 

Met dit diploma kun je aan de slag als persoonlijk begeleider, groepsleider of als coördinerend begeleider. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in onder meer de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Welzijnsinstellingen, justitiële instellingen en asielzoekerscentra. 

Werkzaamheden

Je begeleidt cliënten van alle leeftijden met één of meerdere beperkingen, die soms complex van aard zijn. De beperking kan verstandelijk, lichamelijk, zintuigelijk of een combinatie daarvan zijn. Cliënten kunnen naast hun (verstandelijke) beperking ook gedragsproblemen hebben. Jij biedt ondersteunende, activerende zorg en begeleiding en je voert coördinerende taken uit. Hierbij stuur je ook collega's aan. 

Je schrijft het ondersteuningsplan en voert gesprekken met collega's en/of deskundigen. Daarin staat beschreven welke activiteiten de cliënt moet uitvoeren om zijn doelen te bereiken. Je streeft ernaar om de cliënten zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren in hun eigen omgeving en als lid van de samenleving. 

FACT & FIGURES

Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.

Kies jij voor bol of bbl?

BOL
BBL

LEERMIDDELEN

Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.

Zorg & welzijn

Bekijk alle zorg & welzijn opleidingen van Astrum College.

Meeloopdagen

Nieuwsgierig hoe het is om bij Astrum College te studeren? Loop een dagje mee!

Meer informatie

Benieuwd naar onze open dagen? Klik hier voor meer informatie.

Meer info