Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

verzorgende ig

Ben jij een praktische, begripvolle aanpakker die zorg en ondersteuning aan mensen wil bieden? Dan is een opleiding verzorgende IG op Astrum College helemaal jouw ding. Met deze innovatieve opleiding ben jij echt voorbereid op een toekomst in zorg en welzijn.

Wil jij dit schooljaar (2023-2024) nog starten met deze BBL-opleiding. Meld je dan hier aan.

Wil je je aanmelden voor volgend schooljaar? Klik dan op aan de rechterkant van deze pagina op de knop 'aanmelden'.

Iets voor jou als je:

 • Begripvol bent en andere mensen graag helpt 
 • Praktisch bent ingesteld
 • Rekening houd met de wens van de zorgvrager
 • Van aanpakken weet

OVER DE OPLEIDING VERZORGENDE IG

Wat doet een verzorgende IG? Een verzorgende IG (individuele gezondheidszorg), soms afgekort als VIG, biedt zorg en ondersteuning aan mensen met allerlei verschillende achtergronden. Van pasgeborenen tot ouderen, langdurig zieken en mensen met een handicap. De taken en competenties daarvoor leer je tijdens de opleiding verzorgende IG en Kraamverzorgende-IG.

Je werkt aan je sociale vaardigheden, zodat je cliΓ«nten kan bijstaan op emotioneel vlak en goed functioneert in de omgang met collega’s. Wensen en behoeften van cliΓ«nten leer je vakkundig in kaart brengen waardoor jij voor hen een prettige leefomgeving kunt creΓ«ren. Jij leert zorg bieden op basis van het zorgplan Γ©n volgens de beroepscode. Je overlegt met andere zorgverleners, zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen. Je leert hoe te handelen in moeilijke situaties en je geeft voorlichting en advies. Na de opleiding ben jij bevoegd om verpleegtechnische handelingen uit te voeren.

Je start de opleiding breed zodat jij met verschillende werkvelden en doelgroepen kennismaakt. Vervolgens verdiep jij je in één van de volgende branches:  

 • Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)  
 • Gehandicaptenzorg (GHZ)  
 • Verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)  
 • Kraamzorg (KZ)

KRAAMVERZORGENDE IG 

Studenten werkzaam in de kraamzorg kunnen kiezen voor de branche specifieke opleiding Kraamverzorgende IG waarbij de BBL-opleiding is vertaald naar de geboortezorg. Tevens doorlopen de studenten binnen deze opleiding het keuzedeel Verdieping Kraamzorg (K1432), waarmee ze zich kunnen registreren in het kwaliteitsregister van het Kenniscentrum Kraamzorg (KCKZ).  

Aanmelden voor kraamverzorgende IG

Je kunt je hiervoor via de reguliere verzorgende IG BBL-opleiding aanmelden. Tijdens het intakegesprek wordt het onderscheid tussen de twee varianten gemaakt. 

GEZAMENLIJK VERBINDINGSJAAR

De BOL-opleidingen verzorgende, (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg, pedagogisch medewerker kinderopvang en onderwijsassistent starten in een gezamenlijk verbindingsjaar. Na dit jaar kies je een definitieve opleidingsrichting.

Kies jij voor bol of bbl?

BOL
BBL

JOUW CARRIÈRE ALS VERZORGENDE IG

Als verzorgende kun je, afhankelijk van welke richting je kiest, in vele werkvelden aan de slag. Bijvoorbeeld als verzorgende IG in de kraamzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, thuiszorg of een verpleeg- en verzorgingshuis. Over het algemeen verleen je individuele zorg, maar de zorg kan ook uitgaan naar een groepje mensen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.

DOORLEREN NA EEN VERZORGENDE IG-OPLEIDING

Na de opleiding verzorgende IG niveau 3 is er een maatwerktraject mogelijk om een niveau 4 diploma verpleegkunde of welzijn te behalen.

WAAROM DE OPLEIDING VIG OP ASTRUM COLLEGE?

Onze vooruitstrevende visie op zorg en welzijn geeft jou een streepje voor. Dat zie je terug in ons breed aanbod innovatieve opleidingen, de uitgebreide praktijkmogelijkheden en de meest moderne praktijkruimtes. Ook is er veel ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling, omdat Astrum een kleinschalig georganiseerde omgeving is. Zo maken wij werk van jou.

 • Innovatieve opleidingen zorg en welzijn
 • Praktijk als leeromgeving
 • Moderne praktijkruimtes
 • Kleinschalig mbo, grote kansen 

FACTS & FIGURES

Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.

LEERMIDDELEN

Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.

Zorg & welzijn

Bekijk alle zorg & welzijn opleidingen van Astrum College.

Meeloopdagen

Nieuwsgierig hoe het is om bij Astrum College te studeren? Loop een dagje mee!

Meer informatie

Benieuwd naar onze open dagen? Klik hier voor meer informatie.

Meer info