Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

donna ging terug naar school en jaagt nu haar droom na

Ze was bloemist, maar dook weer de boeken in met als doel professioneel gezinsouder te worden. Donna Bongers (40) uit Zevenaar is niet de enige zij-instromer in de zorg.

woensdag 2 september 2020

Het liep gewoon zo. Ze was nog een tiener, bleef na haar middelbare school plakken bij haar stagebedrijf - een bloemenzaak - en werkte daar jaren met veel plezier. Toch hield de nu 40-jarige Zevenaarse Donna Bongers altijd die droom: ze wilde professioneel gezinsouder voor uit huis geplaatste kinderen worden.

Als bloemist is ze inmiddels gestopt. De verwezenlijking van haar droom is een grote stap dichterbij gekomen dankzij een speciaal opleidingstraject voor zij-instromers in de zorg. In twee jaar tijd haalde Bongers aan Astrum College in Arnhem de diploma's Verzorgende IG en Maatschappelijke Zorg (niveau 3). Inmiddels volgen meer dan tweehonderd zij-instromers deze route.

VEEL THUISSTUDIE

EΓ©n dag in de week ging Bongers naar school, drie dagen in de week was ze aan de slag in een leerwerktraject bij zorgorganisatie Driestroom. Daarnaast was er thuisstudie, soms veel thuisstudie. ,,Vooral in het begin'', vertelt de 40-jarige studente. ,,Je moet weer even leren van: hoe maak ik nou een verslag?''

Het traject dat ze volgde is ontwikkeld in samenwerking met acht zorgorganisaties in de regio en werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW). Het geheel moet een carrièreswitch naar de zorg aantrekkelijker maken en zo personeelstekorten aanpakken.

STRAKS HET HBO

Ook op het vlak van gezinsouders is de vraag naar geschoolde mensen groot, zo merkte Bongers in het verleden zelf. Haar ouders zetten zich al in voor pleegzorg en ook in haar eigen gezin - ze is moeder van vier kinderen - kregen al meerdere pleegkinderen een plek. Maar om bijvoorbeeld een kind met een licht verstandelijke beperking op te vangen, is een hbo-opleiding vereist.

Bongers gaat daarom nu verder met de mbo-opleiding maatschappelijke zorg (niveau 4), daarna volgt het hbo. Beide opleidingen kan ze eveneens verkort doen. Lukt dit alles, dan kan ze straks ook kinderen met hechtingsproblematiek, gedragsproblematiek of een licht verstandelijke beperking een stevige thuisbasis en de juiste hulp bieden. ,,En dat is precies waarom ik hiermee ben begonnen'', vertelt ze.

β€˜HET GAAT ALLEMAAL OVER DE SCHOOL VAN MAMA’

Die thuisbasis biedt ze straks in haar eigen huis, nu nog in Zevenaar. ,,Maar dit huis wordt te klein'', zegt Bongers, die binnen enkele jaren met haar gezin zal verhuizen. Graag willen ze in de buurt van hun huidige woonplaats blijven, maar wellicht trekken ze wat verder weg. ,,We gaan kijken waar het nodig is'', klinkt het.

Aan haar enthousiasme zal het in ieder geval niet liggen. ,,Wij krijgen aan tafel bijna het woord niet meer'', grapt dochter Christina (13). ,,Het gaat allemaal over de school van mama.'' Oudste zoon Giovanni (21) lacht. ,,Dat klopt wel, ja. Maar we zijn hartstikke blij dat ze nu doet wat ze heel graag wil.'

bron: Gelderlander