Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

gezonde en duurzame mobiliteit staat voorop bij astrum college

Het Astrum College in Velp staat bekend om zijn kleinschaligheid en de korte lijnen binnen de organisatie, zowel voor medewerkers als voor studenten. Daarnaast is de school aangesloten bij het ‘Gezonde School’ concept en investeren ze veel in duurzame mobiliteit. En dat loont: in 2023 won het Astrum College de prijs voor beste fietswerkgever van de regio Arnhem-Nijmegen. Melanie Druijff, coördinator Gezonde School, vertelt over het mobiliteitsbeleid, de fietschallenge en meer.

dinsdag 21 mei 2024

“Als coördinator Gezonde School probeer ik een gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen en vanzelfsprekend te maken voor studenten én medewerkers. Onder het concept Gezonde School vallen verschillende portefeuilles. Denk aan Welbevinden, Slaap, Milieu en Natuur en uiteraard Sport en Bewegen. Dit doe ik niet alleen: samen met mijn leidinggevende Sophie Sommers stippel ik het beleid uit. Hierdoor kom ik met veel verschillende collega’s in aanraking, van teamleiders tot aan marketing, studentenzorg en conciërges. Het is een erg leuke en afwisselende baan”, begint Melanie enthousiast.

SAMEN FIT BLIJVEN

“Het Astrum College hecht veel waarde aan een duurzaam mobiliteitsbeleid. Hierin voel ik ook de steun van onze directrice Donny Talsma. Duurzame mobiliteit slaat bij ons niet alleen op het reizen van en naar werk: we stimuleren onze medewerkers ook om tijdens hun werkdag te bewegen en fit te blijven. Dit zorgt bijvoorbeeld voor minder verloop door ziekte. Zo hebben we bureaufietsen en zijn we op dit moment bezig met uitbreiding, onder andere met loopbanden onder het bureau zodat medewerkers tegelijkertijd kunnen bewegen en werken. Verder hebben we een fitnessruimte, waar we medewerkers én studenten de mogelijkheid bieden om gratis te sporten onder begeleiding van mij en stagiaires bij Lokaal Vitaal van de opleiding Sport en Bewegen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt en de reacties zijn superpositief!”

Het Astrum College hecht veel waarde aan een duurzaam mobiliteitsbeleid.

LOKAAL VITAAL

“De steun van hogerop in de organisatie maakt ook dat er veel leuke dingen mogelijk zijn. Zo heb ik in 2022 samen met Sophie ‘Lokaal Vitaal’ opgezet. Dit kun je zien als een ‘bedrijf in een school’ waar studenten de kans krijgen om stage te lopen en ervaring op te doen, terwijl ze ons helpen bij het behalen van onze doelen. Op dit moment heeft Lokaal Vitaal drie stagiaires van de opleiding Sport en Bewegen.” 

“Een mooi voorbeeld van projecten die we elk jaar laten terugkomen zijn de ‘wandel naar je werkdag’ en ‘wandel tijdens je werkdag’. Dit zijn voorbeelden van nationale issue dagen, die ik samen met mijn stagiaires uitwerk voor implementatie binnen de school. Een of meerdere stagiaires werken het naar eigen inzicht uit onder leiding van mij. Hoe stimuleer je collega’s, en wat is leuk om tijdens zo’n wandeling te doen? Denk aan een quiz over collega’s bijvoorbeeld. 
Na afloop van een project evalueren we samen. Het is voor hun een leuke ervaring om op deze manier te leren en ik kan de extra hulp goed gebruiken”, knipoogt Melanie.

EEN RONDJE EXTRA

In 2023 werd het Astrum College verkozen tot beste fietswerkgever van de regio Arnhem en Nijmegen (50-200 werknemers). Melanie: “We zijn enorm druk met ons mobiliteitsbeleid: hoe krijgen we collega’s voor en tijdens een werkdag aan het bewegen en hoe zorgen we voor CO2-reductie?” 

“Onze directrice Donny Talsma vond het ook ontzettend leuk om de prijs te mogen ontvangen van de mobiliteitsmakelaar van Slim en Schoon onderweg. We werken hard om het fietsen naar werk zo aantrekkelijk mogelijk te maken. We beschikken over mooie fietsenstallingen voor studenten, afgesloten stallingen voor medewerkers zodat hun fietsen beveiligd staan en een fietsplan waardoor medewerkers tegen een gereduceerd tarief een fiets kunnen aanschaffen. Het was dus erg mooi om op deze manier erkenning daarvoor te krijgen!”

Zo deed het Astrum College mee aan de A12 FietsChallenge. “Velp is natuurlijk vlakbij de A12 en veel medewerkers wonen hier in de buurt. Vorig jaar vonden er ook nog eens veel werkzaamheden plaats: dat was voor ons de perfecte trigger om mee te doen aan de fietschallenge. Per gefietste kilometer vielen er punten te verdienen én tegelijkertijd steunden we hiermee goede doelen, een echte win-win situatie dus! Ook konden collega’s op een ranglijst zien wie de meeste (en minste) kilometers maakte, waardoor enkelen zo fanatiek werden dat ze expres wat rondjes extra gefietst hebben”, zegt Melanie lachend.

We werken hard om het fietsen naar werk zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

MOBILITEITSBELEID IN DE TOEKOMST

Dat er mooie dingen gebeuren op het Astrum College is duidelijk. Maar hoe ziet Melanie de toekomst voor zich? “Uiteraard staan we niet stil en blijven we onszelf als college ontwikkelen wat betreft ons mobiliteitsbeleid. Naast het eerder benoemde fietsplan kijken we naar nieuwe ideeën waarmee we ons mobiliteitsbeleid nog duurzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe kilometervergoeding waarbij duurzame keuzes, zoals fietsen naar je werk, beloond worden. Na twee jaar in deze functie heb ik het idee dat de fundering van Lokaal Vitaal staat en mijn blik wat meer naar buiten gericht kan worden. Nu kunnen we echt wat gaan opbouwen met elkaar.”

Melanie vervolgt: “Het is een baan waarin superveel uitdagingen liggen en dat gecombineerd met de afwisseling en het samenwerken met studenten én collega’s maakt dat ik nog iedere dag met ontzettend veel plezier naar mijn werk ga. Ik kijk ernaar uit om ons mobiliteitsbeleid in de toekomst verder te verduurzamen en het ‘Gezonde School’ concept steeds verder in onze organisatie te integreren”.

Bron: Slim & Schoon Onderweg