Salma Omar zit in het tweede jaar van de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Ze vertelt bijvoorbeeld over haar ervaringen en waarom ze voor deze opleiding heeft gekozen. Ook legt ze uit hoe school en stage worden gecombineerd en wat ze heeft geleerd in de praktijk. Salma houdt ervan om mensen te helpen en kijkt positief naar de toekomst. Ontdek haar ervaring. 👇👇
Waarom heb je gekozen voor de opleiding persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg?
Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het leuk vind om met mensen te werken en graag anderen help. Omdat ik nog niet precies wist met welke doelgroep ik wilde werken, heb ik voor deze opleiding gekozen. Het is namelijk erg breed en na deze opleiding heb ik veel keuze in hoe ik verder wil.
Hoe is de verhouding tussen school en stage? Loop je veel stage?
Op dit moment loop ik twee dagen per week stage. Ik vind dat dit een goede verdeling is. Als je verder komt in je opleiding, loop je meer stage. Zo kun je er rustig aan wennen om te werken.
Kun je een voorbeeld geven van een praktijkervaring die je hebt gehad en wat je daarvan hebt geleerd?
Ik heb een praktijkervaring gehad waarbij cliënten ruzie hadden. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om rustig te blijven en de cliënten de kans te geven om te vertellen waarom ze boos zijn. Ook heb ik geleerd dat het oké is als een cliënt er niet over wil praten en dat je dat moet accepteren.
Deze opleiding is een goede keuze als je graag anderen wilt helpen. Je leert veel over mensen en hoe je hen kunt ondersteunen. Het werk kan soms moeilijk zijn, maar het geeft veel voldoening.
Hoe ziet een typische lesdag eruit voor jou?
Een typische lesdag begint om negen uur en duurt tot ongeveer drie uur. Tijdens de dag heb je verschillende vakken. Soms ben je met praktijkopdrachten bezig en soms leer je op een theoretische manier.
Waarom heb je gekozen voor Astrum College?
Ik heb gekozen voor Astrum College omdat het een kleine school is. Daarnaast kun je je voor deze opleiding inschrijven zonder het risico te lopen dat je niet wordt toegelaten, mits je voldoet aan de toelatingseisen.
Kun je iets vertellen over de balans tussen theorie en praktijk tijdens te lessen?
Tot nu toe heb ik meer theorie gehad dan praktijk. Ik zou wel graag nog meer praktijklessen willen hebben.
Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik het leuk vind om met mensen te werken en graag anderen help.
Hoe zie je jouw toekomstige rol als persoonlijk begeleider er uit?
In de toekomst wil ik als persoonlijk begeleider mensen helpen die ondersteuning nodig hebben. Ik luister naar hun verhalen en geef advies om hen te helpen hun doelen te bereiken. Mijn taak is om hen sterker en zelfstandiger te maken. Ik geef emotionele steun en help met praktische dingen in het dagelijks leven. Zo wil ik bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich ondersteund voelt.
Wat zou je zeggen tegen iemand die voor deze opleiding wilt kiezen?
Deze opleiding is een goede keuze als je graag anderen wilt helpen. Je leert veel over mensen en hoe je hen kunt ondersteunen. Het werk kan soms moeilijk zijn, maar het geeft veel voldoening.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen die iemand nodig heeft als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg?
Voor dit vakgebied is het belangrijk dat je geduldig en empathisch bent, zodat je goed naar mensen kunt luisteren. Je moet ook betrouwbaar zijn, zodat mensen zich veilig voelen om hun verhaal te delen. Daarnaast is het belangrijk om flexibel te zijn, omdat je soms snel moet reageren op onverwachte situaties.
Salma Omar
Tweedejaarsstudent persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg