Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

met afro bros in gesprek over schuldproblematiek

Het was een grote verrassingen voor mbo-studenten van het Astrum College in Velp woensdagmiddag. Het Arnhemse DJ-collectief Afro Bros kwam op bezoek. Niet om een setje te draaien, wel om te praten over schuldenproblematiek.

donderdag 11 maart 2021

“Het is hartstikke leuk om terug op school te zijn”, vertelde Shareef Badloe op woensdag 10 maart in de aula van het Astrum College. “Eigenlijk was ik geen type voor school”, bekende hij. Als wereldberoemd artiest heeft hij niet zo veel aan zijn studie Verkoopspecialist, maar toch is hij blij dat hij is afgestudeerd. “Het zag er niet zo goed uit. Ik had een paar tentamens gemist. Maar met behulp van meneer Sulot heb ik toch nog examen kunnen doen. En met succes. Daar was ik wel blij mee. Ik mis school nog weleens. Lekker relaxed en chillen met studiegenoten en je nergens zorgen over maken.” 

Bijna niemand beseft dat ze dan zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën.

Shareef was woensdag met zijn bandgenoten Rashid Badloe en Giordano Ashruf van Afro Bros te gast op het Astrum College. In het kader van Burgerschap heeft docent Marjolijn Muis samen met de gemeente Arnhem voor eerstejaarsstudenten Commerciële Dienstverlening en Handel een informatiebijeenkomst georganiseerd over schuldproblematiek bij jongeren. “Ik vraag in de les weleens of ze een idee hebben wat het betekent om straks 18 jaar te worden. Bijna niemand beseft dat ze dan zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën. Nu kunnen ze nog terugvallen op hun ouders, maar straks moeten ze zelf opdraaien voor hun schulden. Om ze hierop te wijzen, hebben we samen met de gemeente Arnhem deze gastles georganiseerd.” 

Bestuursadviseur Liesbeth Gerritsen van de gemeente Arnhem was samen met de 23-jarige Jaouad Najih van Opr€cht Arnhem aanwezig om jongeren hierop te wijzen. Niet alleen om ze te waarschuwen voor schulden, maar ook om ze uit te leggen waar ze terecht kunnen als ze in de problemen zijn geraakt of dreigen te komen door schulden. Jaouad: “Wij zetten ons in om jongeren te helpen. Het is niet erg om hulp te vragen. Je hoeft je nergens voor te schamen om bij ons aan te kloppen. Het maakt levens kapot. Denk niet dat het jou niet kan overkomen. Neem het serieus. Zeker in coronatijd.” 

37 procent van jongeren ouder dan 18 jaar heeft schulden

Liesbeth legt uit dat veel jongvolwassenen schulden hebben. “Volgens het Nibud heeft 37 procent van jongeren ouder dan 18 jaar schulden. Een kwart heeft een betalingsachterstand en maar liefst 15 procent van deze jongeren beseft dat ze door schulden in de problemen kunnen komen. Het is belangrijk dat jongeren zich realiseren dat hen dit ook kan overkomen. We zijn dan ook in Arnhem met een campagne begonnen om hier iets aan te doen.” 

Om de oproep extra kracht bij te zetten, heeft Liesbeth het Arnhemse DJ-collectief Afro Bros gevraagd iets te vertellen hoe zij het zo ver hebben geschopt in de artiestenwereld. “Wij zijn opgegroeid in Malburgen Oost”, vertelt Giordano Ashruf. “We zijn hier geboren. We weten hoe het is om op te groeien in een achterstandswijk. We hebben gezien en meegemaakt hoe het tegen kan zitten in het leven. Maar als je echt wilt, kun je alles bereiken in je leven. Als het even tegenzit, ga door! Blijf jezelf en blijf je dromen najagen.” 

Marjolijn was na afloop enthousiast over de bijeenkomst. “Het is de eerste fysieke les op school. We wilden daar iets speciaals van maken. Dat is gelukt. Eindelijk weer een beetje reuring op school. Erg leuk dat deze jongens, waaronder oud-student Shareef, hieraan wilden meewerken.”