Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

koningin maxima lanceert de checkers

Op 26 maart is in de aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Mรกxima de Checkers gelanceerd.

woensdag 27 maart 2024

een online tool om jongeren met beginnende mentale klachten te helpen

DE CHECKERS is een online tool gericht op volwassenen om hen te leren hoe zij jongeren met beginnende mentale klachten kunnen ondersteunen. Dit kunnen zij doen door de juiste vragen te stellen en om een luisterend oor te bieden.

Gisteren mochten onze studenten op uitnodiging van MIND Us en Giel de Winter aanwezig zijn bij de lancering van DE CHECKERS. Lieke Brugman, onze docent van de opleidingen pedagogisch medewerker en onderwijsassistent, had de eer om samen met onze studente Roos Addink namens Astrum College en in het bijzijn van Koningin Mรกxima een handtekening te zetten. Daarmee geven wij aan dat we DE CHECKERS omarmen in inzetten waar mogelijk en nodig.  

Mentale gezondheid van jongeren

De mentale gezondheid van jongeren in Nederland staat onder druk. Van de jongeren (16-25 jaar) kampt meer dan de helft met mentale problemen. Ruim 75% van de psychische klachten ontstaat vรณรณr het 25e levensjaar.  

Volwassenen in de omgeving van jongeren, denk aan sportcoaches, docenten, familieleden of een buurman kunnen een belangrijke rol spelen in dit soort situaties. Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en te weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen.  

Met DE CHECKERS probeert MIND Us volwassenen in de omgeving van jongeren โ€“ de zogenaamde supportfiguren โ€“ bewust te maken van die waardevolle rol en hen tools in handen te geven zodat ze die rol met vertrouwen kunnen vervullen.

Toewijding organisaties die met jongeren werken is groot

Frederieke Vriends, directeur MIND Us: โ€œWe zijn enorm blij dat organisaties die met jongeren werken โ€“ waaronder SportCity, Scouting, Lucia Marthas Institute of Performing Arts en NOC*NSF โ€“ DE CHECKERS omarmen.'' Zij kijken op welke manier zij de online tool structureel kunnen gaan inzetten in hun organisatie. Wij hopen dat veel organisaties hun voorbeeld volgen.

Koningin Mรกxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.