Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

ervaringsverhaal van lieke derksen

Begrijpen wat verschillende kinderen en jongeren doormaken, is erg belangrijk als je de opleiding tot onderwijsassistent of pedagogisch medewerker volgt. Daarom kwam gastspreekster Lieke Derksen langs om haar ervaringsverhaal te delen.Β 

woensdag 22 november 2023

persoonlijk verhaal

Lieke heeft namelijk zelf ervaren hoe lastig het is om begrepen te worden vanwege haar beperkingen. Ze is geboren met het Stickler-syndroom en is gediagnosticeerd met autisme. 

In haar persoonlijke verhaal vertelde ze hoe moeilijk haar jeugd voor haar is geweest, hoe het is voor haar en andere mensen met autisme om bijvoorbeeld informatie te verwerken, hoe alledaagse situaties voor haar anders worden ervaren, en waarom dit zo is. 

leren omgaan met uitdagingen

Ondanks haar moeilijke jeugd heeft ze een mooie ontwikkeling doorgemaakt en heeft ze leren omgaan met haar uitdagingen. De 'Geef me de 5-methode' heeft haar hierbij enorm geholpen, en hier heeft ze veel over verteld. Het kijken naar de oorzaak van gedrag in plaats van alleen te reageren op gedrag en het geven van vertrouwen waren enkele zaken die haar echt hebben geholpen. Aan het einde vroegen de studenten nog geΓ―nteresseerd door op hoe zij verschillende situaties ervaart. 

Dankjewel Lieke voor je inspirerende en mooi verhaal. Laten we samen streven naar een inclusieve wereld waar begrip en empathie voorop staan!