Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

astrum college op reis

Na twee jaar COVID-19 was het op maandag 10 oktober 2022 eindelijk weer zo ver en zijn de studenten van de opleidingen zorg & welzijn samen met vier docenten naar Marokko vertrokken.

maandag 24 oktober 2022

Vertrek vanuit astrum college

Met de bus vanuit Astrum College naar het vliegveld om uiteindelijk aan te komen in de stad Fez. De volgende dag startte met een traditioneel Marokkaans ontbijt en hebben de studenten en docenten Le Centre de Formation et de Qualification dans les Metiers de l’ Artisanat bezocht. Binnen deze instelling voor beroepseducatie waar kansarme jongeren de kans krijgen om een ambacht te leren, kregen zij een rondleiding. De studenten hebben gezien hoe in een ander land de beroepen worden aangeleerd.

OP BEZOEK BIJ EEN SCHOOL

Woensdag hebben de studenten en docenten een school waar vrouwen en kinderen de kans krijgen om te leren, bezocht. Naast een rondleiding werden er ook verschillende activiteiten met de kinderen uitgevoerd. Het was voor de studenten erg indrukwekkend en bijzonder om het verschil te ervaren tussen onze school en deze school in Marokko.  

EEN ONVERGETELIJKE ERVARING

Op donderdag zijn de studenten en docenten naar een Werelderfgoed stad in de omgeving van Meknes geweest. Dit was een oude Romeinse nederzetting waar ze genoten van het prachtige panoramisch uitzicht over het Rifgebergte. De vrijdag vertrokken zij voor een driedaagse rondreis door het Atlas-gebergte en de Sahara. Onderweg kwamen zij langs verschillende plekken waar mensen in armoede woonden. De verschillen tussen arm en rijk waren goed zichtbaar. Een van de studenten gaf aan dat dit voor haar een eyeopener was en dat zij Γ©cht is gaan waarderen hoe dankbaar zij is voor al het speelgoed wat zij vroeger van haar ouders heeft mogen krijgen. Veel studenten waren onder de indruk, werden emotioneel en gaven aan dat zij de voor ons β€˜kleine’ dingen meer willen gaan waarderen. Het vooraf ingezamelde speelgoed, kleding en andere spullen hebben zij hier uitgedeeld. In de avond kwamen zij aan bij het hotel en daar zijn ze direct bij zonsondergang op dromedarissen naar tenten in de Sahara gegaan. In de Sahara hebben we om het kampvuur met de Saharabewoners gedanst en de sterrenhemel bewonderd. De studenten gaven aan dat zij dit de meest onvergetelijke ervaring vonden die zij nooit meer zouden vergeten.

Zaterdagochtend was het tijd om terug te gaan naar het hotel en hebben ze genoten van een muziekoptreden van de Touarega/Khamliya stam. Na afloop hebben we gespeeld met hun kinderen en was het bijzonder om te zien hoe goed onze studenten met deze kinderen konden communiceren, ondanks dat ze niet dezelfde taal spreken.  

TERUGREIS

Op zondag hebben ze deze onvergetelijke reis afgesloten in het hotel waar zij zijn begonnen, om maandag weer terug te vliegen. Eenmaal terug op Astrum College werden de studenten en docenten verwelkomd door hun lieve collega’s, ouder(s) en vrienden. Een student zei dat het een geweldige week was die zij nooit meer zal vergeten. Ze is erg dankbaar voor de reis en had het voor geen goud willen missen. Het was een mooie, bijzondere week met veel leerervaringen en levenslessen voor onze studenten, maar ook zeker voor de docenten.