ADL-ondersteuner

De cursus Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) is een waardevolle aanvulling voor iedereen die cliënten ondersteunt in de gehandicaptenzorg, psychiatrie of (ouderen)zorg. Maar ook zonder specifieke vooropleiding kun je deze bijscholing volgen. Het is wel belangrijk dat je affiniteit met de zorg hebt.

Korte omschrijving scholing

Je leert in de ADL-cursus te ondersteunen bij verrichtingen die voor mensen met een beperking een hele opgave zijn. Na het afronden van de 2-daagse cursus weet je met een glimlach op je gezicht jouw cliënten te ondersteunen bij dagelijkse levensverrichtingen. Je schenkt ze de aandacht die ze nodig hebben en toont begrip. Met jouw hulp geef je cliënten weer zelfvertrouwen.

ADL-assistentie is persoonlijke assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), die de cliënt als gevolg van een lichamelijke functiebeperking niet zelf kan doen. De assistentie die je verricht is een samenhangend pakket. Naast persoonlijke verzorging worden ook verpleegtechnische handelingen en hand- en spandiensten verricht.

Het kan gaan om assistentie bij:

  • Lichamelijke verzorging
  • Aan- en uitkleden
  • Verplaatsingen in en om het huis
  • Toiletbezoek
  • Eten en drinken
  • Eenvoudige verpleegtechnische handelingen, waaronder beademing
  • Hand- en spandiensten

ADL-assistentie gebeurt op aanwijzing van de cliënt. De assistent voert dus niet alleen uit wat de cliënt vraagt, maar ook op de manier waarop deze dat wil. De cliënt bepaalt zelf hoe hij/zij leeft, in zijn/haar eigen ritme, op zijn/haar eigen manier.

Duur

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van ieder 3 uur.

Kosten

€ 270,- inclusief lesmateriaal. BTW is niet van toepassing.

Examen en certificering

Na volledige deelname ontvang je een verklaring van deelname.

Overige informatie

Startdatum in overleg te bepalen bij minimaal 8 deelnemers. Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden.