Opleidingen

Begeleider Maatschappelijke Zorg (BBL) - Velp

Aanmelden

Voorheen heette deze opleiding begeleider gehandicaptenzorg & begeleider specifieke doelgroepen

Iets voor jou?  

Kun jij goed met mensen werken, heb je veel inlevingsvermogen, geduld en respect voor anderen? Jij bent betrokken, sociaal, creatief en durft initiatief te nemen. Je kunt goed omgaan met onverwachte en lastige situaties en weet jouw grenzen aan te geven. 

De opleiding begeleider maatschappelijke zorg


Je leert hoe je groepen en individuen kunt begeleiden in wonen, werken en vrije tijd. Een belangrijk onderdeel is leren communiceren met mensen die weerstand bieden. Je krijgt les in sociaal-agogische vaardigheden (veranderingsprocessen bij mensen), ontwikkelingspsychologie, methodisch begeleiden van cliënten en persoonlijke verzorging. Je leert vraaggericht te werken. En daarbij efficiënt, milieubewust en ergonomisch verantwoord je taken uit te voeren. Om dit alles goed te leren is het belangrijk dat je feedback- en reflectievaardigheden kunt toepassen. Je brengt een groot deel van de opleiding in de praktijk door.  

Jouw carrière  

Jij gaat mensen ondersteunen van alle leeftijden met bijvoorbeeld psychische problemen, gedragsproblemen of problemen op sociaal gebied. Je begeleidt hen bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk aan een opvangcentrum voor daklozen of een asielzoekerscentrum. Ook kun je aan de slag bij instellingen voor wonen, dagbesteding en vrije tijd in de gehandicaptenzorg. 

Kies jij voor BBL?  

Er wordt van je verwacht dat je een werkplek hebt binnen het werkveld gerelateerd aan de opleiding. Op het moment dat de opleiding start ben je daar minimaal 3 maanden werkzaam.