Winnaars van hackaton Astrum College Velp

Succesvolle hackathon Astrum College krijgt een vervolg

18-06-2018

40 studenten van de opleidingen Applicatie Ontwikkelaar en ICT Beheer van het Astrum College hebben tijdens een hackathon oplossingen bedacht voor het KinderWijkTeam Arnhem. 

In groepjes bogen zij zich een dag en een nacht over de opdracht om zoveel mogelijk mensen te bewegen om rommel in hun wijk op te ruimen. De jury heeft een winnaar gekozen en een andere student is gevraagd om stage te komen lopen bij het KinderWijkTeam. Een hele succesvolle hackathon!

“Gaaf! Dit wordt zeker vervolgd. Samen met studenten dertig uur op school, dat levert een heel ander contact op. Schitterend om te zien hoe sommigen tot drie uur in de nacht bezig zijn met programmeren. Dat smaakt naar meer”, vertelt Erik Verberne, docent ICT, razend enthousiast. Na een dag en voor sommigen ook een flink deel van de nacht, aan hun programma te hebben gewerkt, werden deze vrijdagochtend gepresenteerd. Hieruit werden de beste drie oplossingen geselecteerd voor de finale. In een korte pitch moesten zij hun idee presenteren aan enkele deelnemende kinderen van het KinderWijkTeam, een vakjury, bestaande uit onder andere medestudenten, Tonny Cornelissen, Brenda Gieling en Mike Hoose van het KinderWijkTeam. 

De winnaar

Na een spannende eindspurt won de groep met het idee Trashcan Go, een spel dat in dezelfde categorie valt als Pokémon Go. Sander, Clayton, Lucas, Djowey, Dennis en Demian hadden vrij snel in de gaten dat ze in de top drie zouden eindigen. Sander: “Meteen nadat we aan de slag gingen, wisten we wat we wilden gaan doen.” Ze hebben genoten van de hackathon en zouden een volgende keer meteen weer meedoen. Demian: “Het was super leuk. In het begin was het wel spannend. Je komt in een groep met mensen die je niet kent. Maar dat was snel voorbij. De sfeer was meteen goed.”

Voor herhaling vatbaar

Opdrachtgever Mike Hoose is na afloop erg blij met het resultaat, “Hier komt zeker een vervolg op. We gaan kijken wat praktisch haalbaar is en ik denk dat er iets moois uitkomt.” Christian Ta, student Applicatie- en Mediaontwikkelaar, is gevraagd stage te lopen bij het KinderWijkTeam. Hij bekijkt in hoeverre de ideeën daadwerkelijk toegepast kunnen worden bij het opruimen van rommel.
Niet alleen bij het KinderWijkTeam gaan ze er mee verder. Ruud Peters, directeur Astrum College, is ook enthousiast over een vervolg. “Super dat we dit met elkaar hebben vormgegeven. Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar. Hopelijk kunnen we het volgend jaar breder oppakken en doen er meer opleidingen mee.” 

Hackathon

Een hackathon is een samenvoeging van een marathon en hacken. Hacken heeft niet alleen betrekking tot het inbreken in computersoftware of veiligheid, al staat dit woord hier wel om bekend. Hacken staat ook voor het bedenken van een creatieve en innovatieve oplossing met technische hulpmiddelen meestal in 24 uur tijd.