Nieuws

Première LUCY | Terugblik

23-11-2021

Velp - De studenten van het Astrum college in Velp zitten stil en een beetje ongemakkelijk te kijken naar wat er voor hun ogen ontvouwd. Nijmeegse acteurs van theatergroep AanZ wringen zich in allerlei bochten. Ze kijken, verleiden, en verstrengelen zich met elkaar. Zo begint een toneelstuk dat zich focust op, jawel, seksualiteit.

Het stuk, genaamd ‘Lucy’,  doet denken aan de populaire Neftlix-serie ‘Sex-education’. In die serie wordt ingegaan op seks en seksualiteit. En laat vooral zien dat het niet erg is om te zijn wie je bent, of je nu hetero of homo bent. Acteurs Marjolein van der Meer, Guillano Herdigein en Dominique Coppenrath glimlachen. ,,Zolang wij meer openheid kunnen creëren over seksualiteit en gendergelijkheid, zijn wij gelukkig.”

Lucy gaat over de prille relatie van Aron en Jessica. Die relatie wordt van een afstandje bekeken door Lucy. Een non-binair persoon die net geboren is en de liefde wil leren kennen. Samen wervelen ze door allerlei thema's die zijn opgetekend uit de verhalen van drie vrouwen die samenkomen in de persoon Jessica.  Thema's als seks, en wat dan goede seks is. Over jaloezie. Biseksualiteit, en hoe hierop wordt gereageerd. En over eigenaarschap over je eigen lichaam en kledingkeuzes.

Kledingkeuze

Waar de leerlingen het eerste kwartier ongemakkelijk  naar de ‘seksscènes’ keken, is het ijs snel gebroken als Aron (gespeeld door Guillano Herdigein) een boks uitdeelt in het publiek om de opmerking dat ‘hij de lekkerste persoon is die Jessica heeft gehad’. Er wordt gelachen. 

In de verdere scenes behouden de acteurs de aandacht van het veelal mannelijke publiek. Als op een gegeven moment Jessica (gespeeld door Marjolein van der Meer) vraagt of het rode pak wat ze aan heeft haar leuk staat, antwoordt Aron dat het ‘seksloos’ is.  Vervolgens trekt ze haar blouse uit en wil ze alleen met haar BH onder het jasje de deur uit. Ook dan trekt Aron in een stuip. ‘Ik weet hoe andere mannen zijn’. Ook de jongemannen in het publiek zitten ‘nee’ te schudden.

Onzeker

Juist dit onderwerp, de kledingkeuze van Jessica, blijkt een belangrijk onderwerp van discussie in de nabespreking die de acteurs met de groep houden. Een aantal jongens geven toe: ,,Ik zou het echt niet trekken als mijn vriendin er zo bij zou lopen. Ze heeft iets met mij, waarom zou je zoveel van jezelf laten zien aan andere mannen?” Een andere jongen biedt tegenwicht: ,,Als zij zich daar goed bij voelt, wie ben ik dan om daar iets over te zeggen. Je kunt het er minstens met elkaar over hebben, maar het is haar lichaam. Als ik me daar onzeker over voel, is dat mijn probleem.”

De acteurs en regisseur Jolanda de Groot zijn tevreden. Het is precies wat ze willen bereiken met het stuk. Discussie. ,,Ze hoeven het niet met elkaar eens te zijn, zolang ze maar nadenken over het onderwerp. Juist nu, nu duidelijk wordt dat veel jongeren met seksueel geweld te maken krijgen, is het belangrijk om open te zijn over tal van onderwerpen. En te laten zien dat je het niet eens hoeft te zijn met hoe iemand zich kleed, bijvoorbeeld, maar dat je daar wel respect voor kunt opbrengen.”

Theater AanZ reist aankomend jaar nog langs mbo’s en hbo's in het hele land om Lucy op te voeren. AanZ brengt sociaal theater waarmee ze maatschappelijke thema's in een theatraal jasje gieten.