Hackathon voor onderwijs, ondernemers en overheid

Hackathon voor onderwijs, ondernemers en overheid

08-04-2019

Op maandag 8 april a.s. houdt het Astrum College een Hackathon met als titel Students for Communitygoals. Ook Rhedense ondernemers en medewerkers van de gemeente Rheden doen hier aan mee. De Hackathon duurt de hele dag en eindigt om 20.45 uur in het gemeentehuis met korte pitches. Burgemeester Carol van Eert maakt de winnaars bekend.

Het uitgangspunt van een Hackathon is om binnen één dag een maatschappelijke vraag met een groep studenten op te pakken én te beantwoorden. Hiervoor gaan studenten op zoek naar informatie bij diverse bronnen waaronder ook ondernemers en medewerkers van de gemeente. Aan het einde van de dag presenteren groepen studenten hun antwoorden voor een jury die bestaat uit leraren, ambtenaren en ondernemers. 

Programma

Meer dan 100 eerstejaars studenten (tussen de 16 en 18 jaar) die het vak ‘ondernemend gedrag’ volgen doen mee aan de Hackathon. Na een uitleg en de keuze van de hulpvraag/probleem start de Hackathon op het Astrum College. Ook gemeentesecretaris Hans Kettelerij zal de studenten kort toespreken. Daarna gaan de studenten op locatie om antwoorden op hun vragen te krijgen. 

Dynamische dag

De pitches vinden eind van de dag plaats in het gemeentehuis. De bedoeling is dat de 5 winnende ideeën ook uitgevoerd gaan worden. Het belooft een dynamische en vernieuwende dag te worden op maandag 8 april. 

Deze Hackathon is een initiatief vanuit de Triple Helix VeluwezOOOm. Een samenwerking tussen Onderwijs, Ondernemers en Overheid waarbij partijen elkaar inspireren en van elkaar leren. Dit levert vaak verrassende resultaten op. 

Waar komt Hackathon vandaan?

Oorspronkelijk komt het uit de ICT wereld (hack en marathon). Hacken wordt dan als een positieve actie gezien, namelijk om samen tot een verbetering van software te komen. Dit idee wordt tegenwoordig ook toegepast om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. En dat is het geval op maandag 8 april op het Astrum College.