Gezonde Schoolplein Astrum College

Astrum College in de race voor Falco Award ´Beste Openbare Ruimte´

29-09-2016

Het Astrum College staat op de shortlist om gekozen te worden als beste openbare ruimte van Nederland. De inzending van het schoolplein in Velp als deelnemer voor de beste openbare ruimte van 2016 is een bijzondere. Bijzonder omdat schoolpleinen vaak allerminst openbaar zijn. Het zijn omheinde buitenruimten die veelal uitsluitend dienst doen voor de leerlingen tijdens de openingstijden van de school. In dit geval is dat anders. Het schoolbestuur heeft er in nauw overleg met de leerlingenraad voor gekozen hun ‘schoolplein’ om te vormen tot een gezond en openbaar schoolplein.

Dit heeft een indrukwekkende verandering te weeg gebracht: van een veredelde parkeerplaats met rokershokjes, naar een inspirerende verblijfsruimte voor de school en de buurt. Er is een ruimte gecreëerd waarin de gebruiker zich even in een andere wereld waant. Een wereld waarin de gebruiker zich weer mentaal kan opladen. Even weg zijn van school, je gedachten verzetten. Een gemeenschappelijke plek waarin sport, spel, ontspanning en ontmoeten samen komt. In contrast met de ‘zakelijke’ inrichting van het interieur van de scholen is de buitenruimte met haar natuurlijke kleuren en materialen geïnspireerd op de Veluwe en is dat het uitgangspunt geweest voor de nieuwe inrichting.

 

Negen genomineerden

Elk jaar reikt Falco, leidend producent van straatmeubilair, de prijs uit voor de mooiste openbare ruimte van Nederland. Dat kan een mooi park zijn, maar ook een aansprekend plein, gevarieerde winkelstraat of prettige woonwijk. Dit jaar gaat de driekoppige jury zich buigen over een shortlist van 9 kanshebbers, die met zorg zijn bekeken en gerangschikt: Arnhem (Stationsplein), Ommen (Markt), Best (Centrum), Zeist (Kerckenbosch), Enschede (Koningsplein), Velsen (Parkzone Vislijn), Velp (schoolplein), Rotterdam (Stationsplein) en Tramplein (Purmerend).

 

Drie deskundige juryleden

De jury van de Falco Award Beste Openbare Ruimte wordt gevormd door drie deskundigen op het gebied van beheer en inrichting van de openbare ruimte: Peter de Bois (BNSP/Urban Knowledge), Jos van de Lindeloof (NVTL) en Bart Dijk (OKRA). Laatstgenoemde won vorig jaar de Award met zijn ontwerp voor Kustwerk Katwijk (zie foto). Dit drietal gaat de inzendingen beoordelen op gebruik, ruimte en duurzaamheid.

 

Winnaar

Tijdens het Landelijk Congres Openbare Ruimte op 6 oktober in Leeuwarden wordt de winnaar bekendgemaakt, die van Falco een fraaie award krijgt uitgereikt. Deze award komt, net als bij eerdere edities, op een prominente plek in de betreffende openbare ruimte te staan.