Oud student in de praktijk Jackline Okunu Juridisch Dienstverlening

Oud-student in de praktijk: Jackline Okumu- Juridische Dienstverlening

11-03-2014

De Facebook-moord, de Puttense moordzaak, Robert M. Zomaar drie zaken die voorbij zijn gekomen op het bureau van Jackline Okumu (26), oud-studente Juridisch Medewerker. Vol trots vertelt ze over haar werk bij de Rechtbank, het Gerechtshof en het Openbaar Ministerie.

“Ik heb twee passies: reizen en rechtspraak. Eerst heb ik de opleiding Toerisme gedaan bij ROC A12. Toen ik mijn diploma had behaald, ben ik er Juridische Dienstverlening gaan doen. De school heeft me uitstekend voorbereid op de praktijk, zowel op het gebied van competenties als samenwerken en klantvriendelijkheid als op het gebied van rechts- en wetskennis.”

Nauwkeurigheid is een vereiste 

Haar eindstage liep ze bij de Rechtbank Arnhem. Een week nadat ze in 2011 de opleiding Juridisch Medewerker had afgerond, was er een vacature bij het Gerechtshof in Arnhem bij de sector Strafrecht. Ze solliciteerde en werd aangenomen. Op haar bureau belandden dossiers voor hoger-beroepszaken. Ze benaderde advocaten, koppelde rechters aan de zaak en verzorgde de administratie. “Je moet heel nauwkeurig zijn. Er zijn heel veel regels, voorschriften en procedures waarmee je rekening moet houden. Als je een fout maakt, kan een rechtszaak niet doorgaan. Dan gaat er een streep doorheen en kan alles van vooraf aan beginnen. Als ik mijn werk niet goed doe, heeft dat enorme gevolgen.”

Ambitie

Inmiddels werkt Jackline bij de afdeling Executie van het Ressortsparket Openbaar Ministerie. Nu moet ze ervoor zorgen, dat een definitief vonnis (een arrest) wordt uitgevoerd. Ze legt o.a. contact met gevangenissen, reclassering, politie of kinderbescherming. Naast haar werk bij het Openbaar Ministerie volgt ze interne cursussen op hbo- en universitair niveau, voor medewerkers van Justitie gericht op de rechtspraak in het algemeen.

“Mijn passie reizen is nu mijn hobby, mijn passie rechtspraak mijn beroep. Ik heb al zoveel levenslessen geleerd maar ik ben nog lang niet uitgeleerd.”

Naar de opleidingen Recht & Arbeid

Reactie toevoegen

"Als ik mijn werk niet goed doe, heeft dat enorme gevolgen".