Blogs & stageverhalen

‘Docenten komen naar je toe en niet andersom!’

14-12-2022

Het is een flinke omslag in je leven als je ervoor kiest iets totaal anders te gaan doen. Voor Michiel Tollenaar was het duidelijk: Een mens verandert zijn hele leven en daar kun je in meegaan. Hij vertelt zijn ervaring met het leer- werktraject op Astrum College.

Als eerstejaars leerling Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg ga ik niet alleen naar school, maar werk ik ook in de praktijk bij een zorginstelling op de afdeling “dementerenden”. Deze leervorm heet BBL. De ideale manier om een carrière-switch te maken als je op latere leeftijd iets anders wilt gaan doen, zonder dat je hele leven meteen op z’n kop staat. Want naast de behoefte om invulling te geven aan mijn wens om meer maatschappelijk betrokken te zijn, moet dit natuurlijk wel goed in mijn huidige leven passen. Zo kan ik mezelf blijven voorzien in levensonderhoud met alle andere verplichtingen, doordat ik gewoon salaris ontvang. De stap om deze opleiding te gaan doen was daardoor zo gemaakt.

De opleiding

Astrum College biedt een mooi leer- en werktraject waarbinnen ik de theorie direct kan toepassen in de praktijk binnen een leer-arbeidsovereenkomst van 27 uur per week. Het gaat om een duale opleiding van Verzorgende Individuele Gezondheid en Maatschappelijke Zorg (VIG/MZ) die ik 1 dag per week op school mag volgen van mijn werkgever in combinatie met het werk op de andere dagen. Dit is een 2-jarig traject en bestaat uit twee keer vier blokken die je doorloopt. In elk blok doorloop je opdrachten en vul je zo een portfolio met werkstukken, verslagen, presentaties en feedback-opdrachten. Dit is de grootste koppeling tussen theorie en praktijk. Zo ontstaat een mooi ‘rond’ leer- en werksysteem van toepassing en terugkoppeling in zelfreflectie en kennis verzamelen.De dag begint vaak met 1 uur rekenen, dan Nederlands, basiszorg, verpleegtechniek, een gezellige pauze met vers fruit, anatomie, fysiologie en pathologie op Astrum College. Ook krijg ik 1 uur ‘studieloopbaanbegeleiding’. Bij de opleiding maak je gebruik van zowel boeken als digitale leermiddelen die door de werkgever vergoed worden.

Leerbedrijven

Er zijn tal van zorginstellingen waar je kunt werken, maar voor mij was het meteen duidelijk dat ik in eerste instantie met 
dementerenden wou werken. Misschien ga ik volgend leerjaar met ouderen werken die alleen somatische aandoeningen hebben. Op de werkvloer heb ik een leercoach waaraan ik alles kan vragen en die mij de juiste feedback geeft in praktijk en mijn schoolopdrachten van Astrum College. Tijdens de eerste drie maanden stond ik ‘overpland’, zodat ik er rustig in kon komen om de zorg in grove lijnen inzichtelijk te krijgen, want er komt in het begin veel op je af. Het online rapporteren en dossierkennis zijn dan belangrijk. En bijvoorbeeld de werkvolgorde alvorens je de kamer van een cliënt binnenstapt. Alles is wennen als je uit een andere werkcultuur komt. Maar heb je eenmaal de draai gevonden, wil je later niet meer terug naar wat je deed!

Veel pluspunten en minimale minpunten

Ik zie vooral pluspunten als het gaat om de service die volop geboden wordt op allerlei vlakken. Je wordt eigenlijk met alles geholpen en gemotiveerd. Je kunt de docenten in vertrouwen nemen en zo ongeveer alles vragen. En wat ook heel fijn is, is dat de klassen relatief klein zijn. Wij zijn in onze klas met vijftienleerlingen. We zitten in één lokaal, docenten komen op Astrum College naar je toe niet andersom. Eigenlijk kan ik maar weinig minpunten vinden in de opleiding, maar waar ik wel tegenaan loop zijn de verschillende digitale leersystemen op Astrum College en alle nieuwe termen en afkortingen waar ik mee te maken krijg.

Zorgtips

Voel goed bij jezelf met welke doelgroep je wilt werken. Ga eens snuffelen op een zorginstelling en vraag ze de oren van het lijf. Zorg ook goed voor jezelf, want dat kan alleen jij op de werkvloer. Maak de werkomgeving ‘Teams’ op school alvast voor jezelf eigen, dat scheelt een hoop gedoe.
‘Omarm wat je kiest en voor je het weet omarm je de zorg’

Leerhuis Kramersgildeplein VIG/MZ, student Michiel Tollenaar (57)

Reactie toevoegen