dario_chikike_kok_bij_liberije_afgestudeerd_astrum_college

Dario Chikike zoekt zijn grenzen op in de keuken

12-02-2018

Dario Chikike(24), net afgestudeerd als Zelfstandig Werkend Kok niveau 3, gaat niet voor middelmatigheid. Hij wil meer dan ‘zomaar’ een kok zijn. “Ik wil steeds meer en steeds beter koken. Ik zoek de grenzen op en wil me blijven ontwikkelen.” Nog voor de diploma-uitreiking in november, had hij al een jaarcontract bij het gerenommeerde restaurant de Steenen Tafel in Arnhem. Behalve koken, gaat hij hier, samen met de andere vijf koks, ook gerechten ontwikkelen.

Mediterraans koken in Portugal

Vorig jaar heeft hij al stage gelopen bij Penha Longa Luxury Resort in Sintra in Portugal. Het luxueuze resort heeft zes restaurants met keukens uit onder andere Mexico, Japans, Portugees en Italiaans. Behalve dat hij hier kennismaakte met de diverse keukens, werkte hij bij het Mediterraanse sterrenrestaurant van Sergi Arola. “Daar heb ik ontzettend veel geleerd. Hoe belangrijk het is om je helemaal te focussen op wat je doet. En dat je op de details moet letten. Vooral in toprestaurants zijn die belangrijk.”

Na zijn stage in Portugal solliciteerde hij voor een stageplek bij het Koetshuis in Bennekom en De Librije. “Ik was al aangenomen bij het Koetshuis, toen ik een uitnodiging kreeg om eens te praten bij De Librije. Dat was erg positief en ze boden mij een plek aan. Bij het Koetshuis hadden ze alle begrip dat ik naar Zwolle ging.”

Op hoog niveau koken bij De Liberije

De stage bij De Liberije is hem erg goed bevallen. “Het was een boeiende en leerzame periode. Vooral de laatste twee weken waren erg leuk. Ik kreeg toen mijn eigen partie en mocht helemaal zelfstandig de mise en place van alle hapjes maken.” In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, viel het reuze mee met de druk en de stress in de keuken van De Librije. “Als er iets fout gaat, krijg je niet meteen op je donder. Ze zoeken juist naar oplossingen. De souschef was mijn stagebeleider. Hij stak veel tijd in mij. Alles liep via hem. Hij maakte echt tijd vrij om mij te begeleiden.”

Het was wel hard werken en hij maakte lange dagen. “Na zo’n werkweek heb je wel even rust nodig. Dan ben je echt moe. Je moet in korte tijd heel veel presteren. Op hoog niveau, dus je moet volledig geconcentreerd zijn. In het weekeinde kook je voor 130 gasten. Dat is aanpoten.” Dat is niet voor iedereen weggelegd, denkt hij. “Je moet écht willen. Je moet er heel veel instoppen. Je werk wordt je leven. Ik heb mijn vriendin in die periode bijna niet gezien.” Het werd een succes. Zijn begeleider prijst in zijn beoordeling voor de gedrevenheid en zijn oog voor details. 

Een mooie tijd bij La Rana

Dario heeft een mooie schooltijd gehad op het Astrum College. “Vooral het werken voor restaurant La Rana is erg leuk. Dat kan lang niet overal. Je kookt voor echte gasten, die betalen voor hun eten. Dat moet goed zijn. Je mag hier ook veel doen en krijgt veel verantwoordelijkheid.” Wat Dario betreft mag La Rana er wel een schepje bovenop doen. “La Rana werkt echt heel goed voor studenten. Maar het mag van mij wel wat beter. Zeker derdejaarsstudenten mogen ze best uitdagen op een hoger niveau te koken.”
 

Reactie toevoegen